Kakałko z mleczkiem ? komu, komu ?
Mniam… Lecimy
Historia Kakaa sięga czasów Majów, w któym to czasie ów surowiec był bardzo cenny i używany nawet jako forma płatności. Theobroma cacao , nazywali go Pożywieniem Bogów.
Czy wiecie, że aktualnie największym producentem Cacahuat (kakao) na świecie jest Wybrzeże Kości Słoniowej !
Podobnie jak kawy kakao znajdujemy kilka rodzajów ! Tak nie tylko DecoMoreno
1.Criollo – najbardziej intensywny smak, najdroższa odmiana
2.Forastero – najbardziej popularne, mocno czekoladowe
3.Trinitario – mieszanka Criollo i Forastero
Popularny proszek kakao, to nic innego jak zmielone nasiona kakaowca.
Kakao prócz zawartości białek i tłuszczów zawiera ogromne ilości substancji mineralnych i witaminowych, takich jak sód, potas, wapń, magnez, witaminy z grupy B. Jest swojego rodzaju bombom mineralną ! Jedna łyżeczka kako dziennie spełnia zapotrzebowanie przeciętnej 70kg osoby !
Oprócz tego podobnie jak kawa jest źródłem lekko pobudzającej teobrominy i w niewielkiej ilości kofeiny.
Kakao zawiera kanabinoidy !
Odkryto, że w nasionach kakaowca znajdują się śladowe ilości Anandamidu (AEA) czyli naszego endogennego kanabinoidu, stymulującego układ odpornościowy czy pracę mózgu ! Może poprawiać samopoczucie i działać uspokajająco. Poprzez oddziaływanie na receptory Cb1
Kakao ze względu na obfitą zawartość bioflawonoidów wypadło kozacko w badaniach nad zmniejszeniem ryzyka zgonu z przyczyn sercowo – naczyniowych. W grupie osób regularnie spożywających kakao ryzyko było mniejsze aż o połowę !
Zawiera duże ilości antyoksydantów !
Nie trudno było się domyśleć, że główny bohater dzisiejszej opowieści będzie doskonałym pomocnikiem w walce z wolnymi rodnikami (ROS, RFA) Dla wtajemniczonych, szczególnie pań – TAK, kakao będzie wykazywać działanie Anty- againgowe, czyli po prostu pomoc w walce z zmarszczkami No ale nie tylko
Poprawia koncentracje i funkcjonowanie naszej mózgownicy.
Mineralne bogactwo kakao : Sód, miedz, mangan, fosfor, cynk żelazo, są niezbędnymi elementami do prawidłowej pracy układu nerwowego – stąd kakao może być swojego rodzaju środkiem na poprawę samopoczucia, szczególnie w formie Czekolady OreO ( )
Przedłuża życie !
„Holenderscy naukowcy przez okres 15 lat prowadzili badania i odkryli, że ludzie którzy spożywali powyżej 2 gram kakao dziennie mieli niższe ciśnienie krwi niż osoby, które kakao nie spożywały. Dodatkowo po zakończeniu badań okazało się, że z pośród grupy osób, które nie spożywały kakao przeżyło 24% badanych, natomiast z pośród grupy badanych, którzy przyjmowali więcej niż 2,3 grama kakao dziennie żyło 43%, czyli prawie o połowę więcej niż w poprzedniej grupie” [1]
No dobra, ale jaki produkt właściwie kupić ?
Naturalne, tłuste, najmniej przetworzone, najlepiej o 100% zawartości miazgi kakaowej. Nie moi drodzy, nie będą to Puchateczkiczy Inne Nesq kłiki
,które są dosładzane (O boże, gdyby tylko)
Dla ciekawskich podrzucam film o kakao / czekoladzie
– 15min ciekawych informacji !
https://www.youtube.com/watch?time_continue=325…
To jak ? Po łyżeczce kakałka ?
Discipilne equals freedom.